Spar tusenvis på å velge rett lån uten sikkerhet

Når det kommer til lån uten sikkerhet kan du enkelt spare tusenvis av kroner ved å velge riktig bank. For å gjøre jobben enklest mulig bør du kun forholde seg til det effektive rentenivået.

Her tar vi en nærmere titt på bransjen, og viser deg hvordan du går frem for å spare mest mulig penger.

Begynn med å søke hos flest mulig banker

De siste årene har vi sett en oppblomstring av nyetablerte banker. Den økte konkurransen har presset prisene nedover.

Rentenivået på usikrede lån har nærmest kollapset sammenlignet med tidligere nivåer. Den skarpe konkurransen mellom bankene har gjort det mulig å oppnå forbrukslån med nominelle renter ned mot 6 prosent.

Å velge riktig forbrukslån innebærer at du søker hos flere banker samtidig. Ikke slå deg til ro med det første tilbudet som tikker inn. Litt ekstra tålmodighet kan fort lønne seg i form av tusenvis av kroner i rentebesparelser.

Rentenivået på forbrukslån varierer fra bank til bank. Skaff deg derfor best mulig oversikt før du sender inn en lånesøknad

Låneagenter kan spare deg for penger og tid

Låneagenter har spesialisert seg på videreformidling av søknader om lån uten sikkerhet. De opptrer derfor som et ledd mellom kunden og banken. De kan spare deg for tusenvis av kroner og mye unødvendig arbeid.

Et godt eksempel er Lendo. Denne agenten videreformidler søknader til et større antall banker og finansieringstjenester. Ved hjelp av én søknad får du bred eksponering i markedet med økt sjanse for å motta et gunstig tilbud.

Baktanken er den at lånet sendes ut på “auksjon” og at kunden velger det billigste alternativet. Som låntaker er det viktig å fokusere på rentenivået når du søker. Ved å søke flere steder samtidig øker sjansen for å motta et godt tilbud.

Kan du refinansiere eksisterende gjeld?

Mange norske lånekunder betaler i dag høyere renter enn de burde. Enten det er snakk om forbrukslån, kredittkort eller boliglån kan refinansiering spare deg for tusenvis av kroner.

Det finnes flere fordeler med refinansiering utover muligheten til å oppnå lavere renter. For det første har du rett til å trekke fra etableringsgebyret på skatteseddelen.

For det andre kan du samle flere smålån i én pakke. Dermed får du en enklere jobb med å administrere gjeldsbyrden. Har du flere dyre lån med høy effektiv rente vil det derfor være lurt å søke om refinansiering hos en av landets mange banker.

Har man mange smålån og kreditter, vil refinansiering være en god løsning for å få bedre økonomi

Ikke se deg blind på de nominelle rentene

Nominelle renter kombinerer den nominelle rentesatsen med alle gebyrer før det justeres for nedbetalingstid.

Noen aktører velger å tilby kunstig lave nominelle renter samtidig som de krever høye gebyrer. Det kan være i form av et usedvanlig høyt etableringsgebyr, termingebyr eller lignende. Noen velger i tillegg å ta seg betalt for å sende ut elektronisk faktura.

Banken plikter å opplyse om den effektive renten i sitt tilbud til låntaker. Vær også oppmerksom på nedbetalingstiden og hvorvidt den oppfyller forventningene dine. Noen ganger kan det være lurt å velge et forbrukslån med litt høyere effektiv rente, i bytte mot bedre vilkår for nedbetaling.

Du kan faktisk “prute” på lånet

Som et av ytterst få produkter er det mulig å forhandle med banken om en lavere rente. Bankenes profittmargin på lån uten sikkerhet er svært høy. De tåler derfor som oftest at rentenivået senkes med noen prosentpoeng.

Det verste som kan skje er at banken svarer nei på forespørselen. Ofte hjelper det å kunne vise til et langt kundeforhold hos den samme banken og at andre långivere har kommet med bedre tilbud. Bankens kundebehandler vet at det lønner seg å være pragmatisk når kunden ber om en reduksjon i rentesatsen. Den regelen gjelder særlig for kunder med god kredittverdighet.