Låne penger uten sikkerhet til oppussing

Nordmenn er verdensmestre i oppussing, i hvert fall om vi ser på summene som brukes til dette formålet. Finansieringsmulighetene er mange, også for de som ikke kan stille med sikkerhet for lånet. Hvilken bank man bør velge avhenger også av hvor mye penger det er behov for, samt hvor raskt du trenger lånet.

Hvilke banker tilbyr oppussingslån?

Det er naturligvis forskjell på lånebehovet dersom du kun trenger penger til noen spann maling eller om du skal bytte kjøkkeninnredning. Her er noen av de mest brukte bankene for lån uten sikkerhet, med deres respektive lånegrenser:

Thorn (lånegrense er 100 000 kroner), L’EASY  (50 000 kr) og Santander Consumer Bank (350 000) tilbyr forbrukslån som kan brukes til oppussing. Hos Santander vil forbrukslån opptil kr. 70 000 tilbys uten etableringsgebyr og termingebyr. Forbrukslån fra Santander tilbys med en nedbetalingstid opptil 5 år.

For lån på inntil 500 000 kroner, må man søke hos banker som yA Bank, OPP Finans, Instabank, eller Lendo. I tillegg har Bank Norwegian lån til oppussing uten sikkerhet på inntil 600 000 kroner. Alle disse bankene tilbyr også små lånesummer. Nedre lånegrense er fra 5 000 kroner og opp til 25 000 kroner, alt ettersom hvilken bank du sender søknaden til.

Nødvendig vedlikehold som haster

Et lån som ikke krever pantesikkerhet, tar betydelig kortere tid å skaffe enn motsatt. Det rimeligste lånealternativet er selvsagt en utvidelse av et eksisterende boliglån, men det er ikke alltid dette er praktisk eller mulig. Å utvide et boliglån når summen man trenger er lav, kan bli en tungvint og dyr affære. Det kan også være at banken ikke lar deg utvide boliglånet, dersom belåningsgraden allerede er høy (den skal være maksimum 85% av boligens verdi). Derfor brukes ofte forbrukslån til vedlikehold eller oppussing som haster. Lån uten sikkerhet utbetales normalt innen 1-3 dager fra søknaden er mottatt.

Har man behov for å låne penger til reparasjoner eller oppussing av boligen, kan et forbrukslån være et godt alternativ

Oppussing for å øke verdien på boligen

Erfaringer fra eiendomsbransjen tilsier at det ofte lønner seg å pusse opp, dersom man vil øke salgsverdien på boligen. Dette gjelder også om man vil øke verditaksten for å få lavere renter på et boliglån. Men, det er ikke all oppussing som lønner seg, og i hvert fall ikke i alle tilfeller. Generelt er det slik at rimelig oppussing som vises godt, gir mest avkastning. Et strøk maling på vegg og tak er for eksempel mer kostnadseffektivt enn å pusse opp et baderom, dersom det å øke salgsprisen på boligen er formålet. Baderommet vil ofte kunne koste langt mer enn det du (kanskje) får i økt salgspris. Skal du likevel flytte, er det ingen grunn til å legge igjen mer penger enn det du får igjen.

Hva koster lån til oppussing?

Et lån uten sikkerhet er dyrere enn de fleste andre lånetyper. I tillegg blir de ekstra dyre dersom du ikke har høy nok kredittscore. Rentene banken tilbyr baseres på søkerens individuelle økonomiske situasjon, og kan derfor svinge mellom omtrent 7% og opp til 20%. For små lån som gjøres opp raskt har dette mindre å si enn om lånet er stort og skal nedbetales over flere år.

Det vil ofte hjelpe på rentebetingelsene om man tar opp oppussingslånet sammen med samboeren eller ektefellen. Begge to blir i så fall juridisk ansvarlige for å betale tilbake lånet. Vi anbefaler også at du innhenter flere tilbud. På denne måten får du best mulig sjanse til å finne det rimeligste alternativet.