Forbrukslån på dagen med lav rente

Låner du til forbruk, må du være forberedt på høyere renter enn for eksempel på et boliglån eller et billån. Den viktigste årsaken til renteforskjellene, ligger i at det vanligvis ikke kreves sikkerhet for forbrukslånene. Bankenes økte risiko kompenseres dermed ved at de krever bedre betalt for å låne ut penger.

Banker med store lån uten sikkerhet

yA Bank – de effektive rentene starter på 9,52%. Banken lar deg låne mellom 10 000 kroner og 500 000 kroner, med en nedbetalingstid på maksimalt 15 år. Forbrukslån fra yA Bank er blant de mest fleksible, med muligheter for opplåning, medlånetaker, avdragsfrihet og betalingsutsettelse.

Instabank – forbrukslånet har effektive renter fra 8,7% for lån inntil 500 000 kroner, med maksimalt 15 år nedbetaling. Banken har også brukskreditt med samme rentebetingelser.

Santander Consumer Bankdenne banken har forbrukslån på inntil 350 000 kroner, med maksimalt 5 års nedbetaling. En av grunnene til at Santander må med i vurderingen, er at man slipper å betale etableringsgebyr for lån på under 70 000 kroner. Gebyret drar faktisk opp de effektive rentene en del på tilsvarende lån fra andre banker, Santander kommer derfor ofte ut som billigste alternativ på mindre lån med kort nedbetalingstid.

OPP Finans – her får du de laveste minsterentene. Har du god nok kredittscore, kan rentene komme helt ned i 8% dersom lånet er stort nok. Maksimal lånesum er 500 000 kroner hos OPP Finans, og du velger inntil 15 år nedbetalingstid.

Bank Norwegian – banken som har det kjente flyselskapet som hovedaksjonær, tilbyr markedets største forbrukslån uten sikkerhet per dags dato. Her får du inntil 600 000 kroner i lån, med 15 års nedbetalingstid som maksimum. De laveste effektive rentene er for tiden på 9,49%.

Kostnadene på forbrukslån varierer etter hvilken bank man søker hos. Derfor er det viktig å sammenligne rentenivå og gebyrer fra flere banker før man sender inn en lånesøknad

La bankene konkurrere om beste rentetilbud

En effektiv måte å innhente mange lånetilbud på, er å bruke en lånemegler. Enkelte av disse selskapene skaffer deg opp til 15 tilbud, alt ettersom hvilke banker de samarbeider med. Denne tjenesten er gratis, og gir flere fordeler. I tillegg til å være tidsbesparende, hender det ofte at tilbud som kommer via en lånemegler, har lavere renter enn de som kommer ved direkte søknad til banken. Det er riktignok ingen automatikk i dette, men fordi bankene er klar over at søknaden nå er sendt til mange konkurrenter, har de et insentiv til å strekke seg lengre for å få deg som kunde.

Her er noen av de bedre lånemeglerne for forbrukslån:

Aros Finans – skaffer inntil 15 tilbud fra et bredt spekter banker. Lånegrensene dekker alle behov, inntil 500 000 kroner. Selskapet skaffer også tilbud på fleksible lån.

Lendo – kanskje markedets mest brukte lånemegler, med solide eiere i ryggen (Schibsted). Lendo samarbeider med mer enn 14 banker, har svært rask søknadsbehandling og yter god service.

Aconto – anstendig antall banker i porteføljen, tilbyr alle lånestørrelser, inklusive fleksible lån. Selskapet er blant de største og eldste lånemeglerne, og har mange erfarne ansatte som yter god service.

Online24 – tilbyr alle former for forbrukslån inntil 500 000 kroner, herunder flere forskjellige brukskreditter (fleksibelt lån). Et av tilbudene du mottar er lånemeglerens eget produkt, et fleksibelt lån med gode rentebetingelser.

Rentene fastsettes individuelt

Rentene på et forbrukslån kan i tillegg variere kraftig, ikke bare mellom bankene, men også i forhold til hvem som søker om lån fra en og samme bank. Årsaken er at bankene utformer et individuelt rentetilbud, basert på søkerens økonomiske historikk og evne til å betale (kredittscore, inntekt, osv.). De med god kredittscore får de beste rentetilbudene, og motsatt. Når vi så snakker om lave renter i sammenheng med forbrukslån, betyr det at samme lån i samme bank kan bli billig for person A (som har god kredittscore), og dyrt for person B (som har lav kredittscore). Likevel gir bankenes utgangspunkt for renteberegningen (laveste mulige nominelle og effektive rente) en pekepinn på hvem som er rimeligst. I tillegg må man ta med i vurderingen at store lånesummer som betales ned over lengre tid, gis bedre renter enn lave summer med kort nedbetalingstid.

Leter du etter et usikret lån med lavest mulig rente, bør du kontakte en lånemegler. Da mottar du flere lånetilbud på samme tid, og kan velge det gunstigste tilbudet

Smålån med konkurransedyktige rentetilbud

Å finne smålån med gode rentebetingelser er ikke alltid like lett. Fordi lånesummene er lave, og tilbakebetalingstiden kort, ligger gjennomsnittsrentene ofte høyere på disse lånene. Dette kan virke noe urimelig, men samtidig er det neppe økonomisk forsvarlig fra bankenes side å låne ut små beløp med lave renter. Kostnadene med å tilby lån og administrere de, vil da kunne bli høyere enn inntektene. Likevel finnes det muligheter også her, så lenge kredittverdigheten til søkeren er noenlunde god.

For eksempel har KlikkLån som 9,9% startrente, noe som kan sies å være temmelig konkurransedyktig. Den maksimale lånestørrelsen er nemlig kun 40 000 kroner. Slike lånebeløp kan ofte gjøres opp raskt. Låner man for eksempel 30 000 kroner, og får de beste rentebetingelsene, tjener banken kun rundt 250 kroner i måneden i renter (termingebyr kommer i tillegg). Betaler man tilbake lånet på noen få måneder, er kostnaden ved lånet lavt sett i kroner og ører. Har man lav kredittscore og får høye renter, kan det imidlertid bli dyrt dersom man bruker lang nedbetalingstid.

Null rente på ubenyttet kreditt

Man kan si at de aller beste rentebetingelsene fås på en kreditt, så lenge du ikke bruker den. Såkalte fleksible lån (kalles også forbrukskreditt, brukskreditt, kontokreditt, etc.) er nemlig skrudd sammen slik at du søker om en kredittramme på en viss størrelse, og deretter velger selv hvor stor andel du vil disponere. Det du ikke velger å ha disponibelt på din egen konto, koster deg heller ikke noe i renter. Hele kredittrammen du innvilges er tilgjengelig når du trenger pengene, og overføres enkelt via nettbank eller kontofon.

Rentebetingelsene på brukskreditter fra Komplett Bank og Online24 fastsettes på samme vis som standard forbrukslån, det vil si basert på din kredittscore og betalingsevne. Med andre ord er det mulighet for å få både lave og høye renter. Mange sparebanker tilbyr også fleksible lån, men da ofte med faste renter, uansett hvilken kredittscore du har. Dette er ikke spesielt gunstig om du har god kredittverdighet, men folk med lav kredittscore kan i noen tilfeller kommer best ut hos en sparebank. Imidlertid krever disse bankene ofte at man har hatt et kundeforhold i en tid før man får låne til forbruk.

Bedre rentebetingelser med medlåner

Søker du sammen med en medlåner, oppnår du vanligvis bedre rentebetingelser. Bankene anser da at det er lavere risiko for mislighold (de har flere å kreve tilbakebetaling fra), og strekker seg derfor noe lengre. En medlåner er ofte samboer eller ektefelle til hovedlånetaker, der de har felles økonomi uansett. For par som låner sammen, er det også enklere å fordele skattefradrag for gjeldsrenter. Å låne sammen med en venn er imidlertid noe man må være mer forsiktig med, da begge parter er juridisk ansvarlige for tilbakebetalingen.