Lån til ferie og reise

Å låne for å reise på ferie er neppe det mest økonomiske man kan foreta seg, men ferie er jo deilig! Det beste er selvsagt å spare i feriekassa. Om man absolutt skal eller må låne til ferie, så er det om å gjøre å få det billigst mulig.

Hvor stort ferielån trenger du?

Det finnes noen få finansselskap som lar deg låne så lite som 1 000 kroner, men disse bankene bør man stort sett styre unna. Rentekostnadene kan bli skyhøye om man ikke gjør opp lånet raskt. Dernest finnes det et sjikt med banker som tilbyr mellomstore forbrukslån på opp til 100 000 kroner. Eksempler er L’EASY, KlikkLån og Thorn. Fordelen med disse er at de ofte har lavere krav til søkeren. I tillegg finnes det banker med lån uten sikkerhet på inntil 500 000 kroner. Eksempler her er OPP Finans, yA Bank, Komplett Bank og Instabank, samt Bank Norwegian med lånegrense på 600 000 kroner. De fleste av oss har nok ikke behov for en halv million til ferie, men disse sistnevnte bankene tilbyr også mindre lånesummer, og helt ned i 5 000 kroner (Bank Norwegian).

Sammenlign alle bankene her

Hvor raskt kan man skaffe penger til ferien?

Bankene som tilbyr lån uten sikkerhet er gjennomgående raske med behandlingen av lånesøknader. Noen banker svarer i løpet av minutter, andre i løpet av noen timer, og det er sjelden man må vente mer enn til neste dag. I svaret får man beskjed om lånet er innvilget, og hvilke rentebetingelser man får. Det lønner seg å signere en eventuell låneavtale med BankID, noe som også kreves av stadig flere banker av rent sikkerhetsmessige årsaker. Med elektronisk signatur på låneavtalen, er det vanlig at utbetalingen foregår samme dag, så fremt man også har oversendt den påkrevde dokumentasjonen på inntekt (lønnsslipp og skattemelding/selvangivelse).

I beste fall vil man kunne få pengene inn på kontoen samme dag man søker. Det krever litt koordinering, samt at man ikke roter det til ved å oppgi uriktige personopplysninger eller lignende. Det avhenger også av hvilket tidspunkt på døgnet banken mottar søknaden, og om det er på en hverdag eller helg/helligdag. Det normale er imidlertid at pengene kommer på konto innen tre dager, med noe avvik fra bank til bank.

Et forbrukslån til feriereise bør nedbetales så raskt som mulig

Hvilke betingelser vil du få?

Betingelsene på et lån uten sikkerhet avhenger for det meste av lånesum og tilbakebetalingstid, banken du søker hos, samt din egen kredittverdighet. Den siste faktoren her er den viktigste. Nesten alle banker fastsetter rentebetingelsene basert på søkerens kredittscore, med lave renter til de som anses som de sikreste betalerne. Lånesummen innvirker også sterkt. Små beløp har gjennomgående høyere rentesatser, og spesielt om løpetiden på lånet er kort. I tillegg er det prisforskjeller mellom bankene.

For å finne det rimeligste tilbudet, lønner det seg å søke hos mange banker. Reiser du på ferie med samboer eller ektefelle, bør dere vurdere å søke om ferielånet sammen. Mange banker aksepterer medlåntakere, noe som i de fleste tilfeller betyr at man får bedre rentebetingelser.

Låner du i påvente av feriepenger?

Om du planlegger å låne over kort tid, kanskje i påvente av at feriepengene skal komme inn på kontoen, spiller rentekostnadene mindre rolle. Å innfri et usikret lån før tiden, skal ikke medføre ekstra kostnader. Derfor vil det i slike tilfeller lønne seg å finne et lån med så lavt etableringsgebyr som mulig, i og med at tiden med rentebelastning blir kort. Santander Consumer Bank kan i så fall bli en av de bedre alternativene, da de ikke krever etableringsgebyr for de laveste lånesummene. Komplett Banks fleksilån er også verdt å titte på. Her fastsettes gebyret i forhold til lånesummen. Er lånesummen lav, blir gebyret også lavt.