Lånemegler kan gi deg billigere forbrukslån

For de som vurderer å søke om forbrukslån kan det lønne seg å benytte en lånemegler. I Norge er det Finanstilsynet som regulerer meglerne, og de omtales offisielt som “låneagenter”. De jobber på vegne av bankene med å hente inn nye kunder, og belønnes gjennom en andel av bankens renteinntekter. Mer spesifikt er bransjen regulert av finansieringsvirksomhetsloven § 4-1. Hver megler plikter å registrere seg med myndighetene og mottar konsesjon til drift som fornyes med jevne mellomrom.

Så hvorfor burde du velge lånemegler? Hvorvidt megler er riktig løsning for deg, avhenger av et par faktorer – der prisen er det viktigste. Her har vi tatt en titt på de vanligste årsakene til at nordmenn søker om lån uten sikkerhet via megler, og hvorvidt det gir deg et billigere forbrukslån.

Hvorfor velge lånemegler?

Som låntaker kan du se fram til to spesifikke fordeler, der den første er en forenklet søknadsprosess. Avhengig av størrelsen på lånebeløpet kan det være mye penger å spare gjennom en lavere effektiv rentesats. Ofte finner man store prisforskjeller mellom bankene, og det lønner seg derfor å søke hos flere banker samtidig. Problemet oppstår i det man skal sende inn en søknad, og må repetere hele prosessen 10 til 15 ganger. For de som ikke har søkt om lån uten sikkerhet tidligere kan søknadsprosessen virke overraskende lang og kompleks – der man fort ender opp med å bruke et par timer på hver søknad. De færreste ønsker å bruke en hel arbeidsdag på søknad om forbrukslån, og det gjelder å lete etter alternativer.

Her byr lånemegleren på en unik fordel, med sin forenklede søkeprosess som øker sjansen for prisavslag. Meglerne har en fast liste over samarbeidspartnere som de fungerer som et kontaktpunkt mellom deg og bankene. Hovedfordelen er at du slipper å fylle ut mange forskjellige søknader, samtidig som du indirekte øker sjansen for å motta et bedre pristilbud.

Til gjengjeld kan det ta litt lenger tid fram til pengene utbetales når du velger å søke om lån gjennom megler. Her må du tross alt forholde deg til en tredjepart som står for kommunikasjonen mellom deg og banken. I tillegg bruker noen banker lenger tid på behandling av søknaden enn andre, så du må fort belage deg på å vente noen ekstra dager. Mange banker tilbyr i dag elektronisk signering av gjeldsavtalen med BankID, og utbetaling samme dag er blitt en realitet. Søker du direkte hos banker med rask behandlingstid risikerer du å betale noen prosentpoeng høyere rente, men øker til gjengjeld sjansen for rask utbetaling.

Å benytte en lånemegler er helt gratis for deg som vil søke om et forbrukslån

Like vilkår

Har du sett reklamene for forbrukslån der de snakker om et såkalt ‘uforpliktende tilbud’? Kort forklart har ikke bankene lov til å kreve betaling for å vurdere en lånesøknad, noe som betyr at søknaden er uforpliktende. Akkurat samme regel gjelder for lånemeglere, og de kan ikke kreve seg betalt på noen måte før du faktisk aksepterer vilkårene i gjeldsavtalen. Meglerne mottar betaling fra banken i form av en fast andel, som ofte varierer i henhold til lånebeløpet og rentesatsen.

I tillegg er lånemegleren underlagt samme strenge krav til personvern og lagring av data. For deg som låntaker betyr det at informasjonen ikke deles mellom banker og lånemegler utover selve søknaden du sender inn. Til syvende og sist burde det fremheves at angreretten også gjelder ved inngåelse av lån gjennom megler. I forhold til regelverket har du nemlig lov til å angre på lånet inntil 30 dager etter utbetalingen av lånebeløpet, med krav om at du varsler banken i skriftlig form. Merk deg at du risikerer å måtte betale et mellomlegg i slike tilfeller, som er ment å dekke bankenes merkostnader, som ofte beløper seg til selve etableringsgebyret.

Du kan som regel benytte BankID når du søker om forbrukslån gjennom lånemeglerne. Majoriteten av meglerne har integrert systemene sine med BankID slik at dokumentene kan signeres elektronisk. Ønsker du pengene raskt utbetalt, er det viktig at du sjekker denne biten på forhånd. Da unngår du lange ventetider.

Utvalgte lånemeglere

Konkurransen mellom meglerne er tøff, og du har en lang rekke forskjellige selskaper å velge mellom. Blant disse mener vi at noen fortjener å bli fremhevet, på grunn av god kundeservice og rask behandling av søknader.

Den første lånemegleren på listen er Lendo, som eies av Schibsted Media (samme selskap står bak Finn.no). Lendo kan skilte med 14 samarbeidende banker. Megleren tilbyr refinansiering av dyre forbrukslån med nominelle renter helt ned mot 6,99 prosent. Maksimum lånesum er kr. 500.000,-.Søker du gjennom Lendo kan du se fram til personlig oppfølging der en av lånemeglerens ansatte vil sørge for at du mottar svar på søknaden innen 24 timer. Bankene garanterer i tillegg for at tilbudet du mottar gjennom megleren vil være like bra som den prisen de tilbyr gjennom sine egne nettsider.

En annen lånemegler som fortjener ekstra oppmerksomhet er Axo Finans. Lånagenten er en av landets største tilbydere av forbrukslån og har en solid tilgang på samarbeidspartnere.

Hos Axo Finans kan du søke om forbrukslån opp til 600 000 kroner og 25 års nedbetaling. For å søke må du ha fylt 25 år, og ha en inntekt på minst 230 000 kroner i året.