4 fordeler med medsøker på forbrukslån

Lurer du på om du bør ha med deg en medsøker når du søker om et forbrukslån? Kanskje du ønsker å søke om en større lånesum, men bekymrer deg for at inntekten din er for lav? Da bør du vurdere å få med deg en medsøker i lånesøknaden.

En medsøker er en person som er solidarisk ansvarlig med hovedsøker for at forbrukslånet blir nedbetalt.

Det betyr at dersom hovedsøker ikke betaler som avtalt de månedlige avdrag og renter på lånet, kan banken rette kravet mot medsøkeren. Det er derfor viktig å vite at man som medsøker vil få økonomiske forpliktelser dersom hovedsøker f.eks. skulle miste jobben og få problemer med å betjene lånet.

En medsøker er som regel samboer eller ektefelle til hovedsøker, men det kan også være et annet familiemedlem til personen som vil søke om et forbrukslån.

Medsøkeren må undertegne bankens låneavtale sammen med hovedsøker, og det vil bli foretatt en kredittvurdering av begge.

Det finnes en rekke fordeler dersom man får med seg en medsøker når man skal søke om et forbrukslån. De viktigste fordelene vil omtales her:

Lettere å få innvilget lånesøknaden

Har man lav inntekt, betalingsanmerkning eller høy gjeldsgrad fra før, vil man som hovedsøker sannsynligvis få avslag på sin lånesøknad. Dersom to personer står ansvarlig for lånet, vil inntekten legges sammen – og man vil lettere få innvilget søknaden.

Bankenes risikovurdering av lånesøkere ligger til grunn for om man får avslag eller innvilget en lånesøknad. Høyere samlet inntekt gir lavere risiko for at lånet blir misligholdt, sett fra bankens side. Å ta med en medsøker øker dermed sjansene for at forbrukslånet blir innvilget.

Bedre betingelser

Den effektive renten på forbrukslån fastsettes på bakgrunn av bankenes risikovurdering av lånesøker. Høy risiko gir høy effektiv rente, mens lav risiko gir lavere rente. Når bankene skal måle risikoen, tar de en kredittvurdering av lånesøker. Denne gi opplysninger om lånesøkers personlige økonomi.

Har man med en medsøker, vil resultatet av kredittvurderingen bli bedre enn om man søker alene. Dette fører til lavere risiko for banken, og dermed kan man oppnå bedre betingelser på sitt forbrukslån.

Høyere lånesum

En annen fordel med en medsøker er at man sannsynligvis vil få innvilget en større lånesum enn om man søker alene. Har man et prosjekt der man f.eks. ønsker å pusse opp boligen, trenger man antageligvis en høyere lånesum. Har man høy inntekt og god kredittscore kan man få innvilget lån over kr. 100.000,-. Likevel ønsker de fleste banker at man tar med seg en medsøker for å få innvilget et såpass stort lån.

Lengre nedbetalingstid

Å ha en ekstra person som står ansvarlig for forbrukslånet, kan ha positiv innvirkning på bankens fastsettelse av låneavtalens nedbetalingstid. Man kan oppnå lengre nedbetalingstid på større lånesummer, slik at månedsbeløpet å betale blir lavere.