Hvordan starte et aksjeselskap

SpatenstichHvis man skal starte egen bedrift og ha minst mulig personlig risiko, så er et aksjeselskap (AS) det definitivt beste alternativet. I motsetning til et enkeltmannsforetak, som for øvrig er en enklere selskapsform som er gratis å starte opp, så bringer et AS med seg massevis av fordeler som enhver seriøs bedriftseier ikke vil være foruten. Videre her skal vi fortelle deg alt du trenger å vite dersom du skal starte et aksjeselskap.

Dette skal til for å starte et aksjeselskap

I 2013 ble det svært mye enklere å starte et aksjeselskap enn hva det var tidligere. Da ble nemlig etableringskravene endret, og blant annet er kravet om aksjekapital nå bare på 30 000 kroner (tidligere 100 000 kroner). I bunn og grunn betyr det at man må ha det nevnte beløpet for å starte et AS, samtidig som etableringen og ulike kostnader i oppstartsfasen er antatt å være til rundt 3-4000 kroner. Disse kan dog trekkes fra aksjekapitalen, og pengene man spytter inn kan naturligvis brukes i videre drift av selskapet.

Utover dette så er det ingen kompliserte krav for å starte et aksjeselskap. Tidligere var det ikke mulig å være alene i styret, slik at det var vanskelig å starte et AS alene. Slik er det ikke nå lengre, og du kan selv starte et aksjeselskap, være daglig leder og være det eneste styremedlemmet. Med andre ord er det nå uproblematisk og stifte et aksjeselskap alene. Skal man drive i mindre skala for seg selv uten ansatte anbefales det uansett at man ser på et enkeltpersonsforetak, ettersom de formelle kravene fortsatt er noe enklere her.

Stiftelsesprosessen av et AS

746_944997311Det er noe mer komplisert å stifte et aksjeselskap enn hva det er å starte et ENK, men det er uansett ikke verre enn at man får det til selv. De fleste dokumentene er godt forklart på Altinn.no, men det finnes også eksterne bedrifter som tar en liten sum for å fylle ut dokumentene for deg. Blant annet så må man fylle ut et stiftelsesdokument, der alt fra vedtekter til firmanavn, antall aksjer, styremedlemmer og så videre skal fylles ut. Dette er det mest relevante dokumentet under stiftelsen, og man bør ta seg god tid til å fylle det ut korrekt.

Etter 2013 er det heller ikke krav om at man må ha revisor for å bekrefte åpningsbalansen. Samtidig så har ikke små aksjeselskaper revisorplikt, som i praksis betyr at man sparer mye penger dersom man har en driftsinntekt på under fem millioner kroner. I et AS kan man dog ikke føre regnskapet selv, og det er nødvendig med autorisert regnskapsfører, noe som ikke er tilfellet i et enkeltmannsforetak.

På nettsidene til Altinn finner du alle nødvendige dokumenter for å stifte et AS, samt selve skjemaet for å registrere bedriften i Foretaksregisteret. Det er dette som koster penger under etableringen, og i 2015 var prisen på 5666 kroner. Du kommer ikke foruten om denne registreringen, da alle aksjeselskaper har registreringsplikt i Foretaksregistret.

Fordeler med AS kontra ENK

Nå som aksjeselskapet er oppe og går, så gjelder det bare å begynne å skape inntekter. Det er flere fordeler med et AS kontra et ENK dersom det går dårlig, som at det er bedriften – og ikke du som privatperson – som er ansvarlig for gjelden bedriften pådrar seg (forutsatt at det drives innenfor lovens grenser). Dette er ikke tilfellet for et enkeltpersonsforetak, der man selv er personlig ansvarlig for all gjeld. Derfor anbefaler vi alle som skal gjøre større investeringer og ikke ønsker å påvirke privatøkonomien å starte et aksjeselskap.

Andre fordeler med et aksjeselskap er at det er langt enklere dersom du skal ansatte andre arbeidere og lønne de. Dessuten kan det ha skattemessige fordeler for deg, ettersom du ikke skatter før du tar utbytte eller lønn. I tillegg er man som vanlig ansatt i et AS tilknyttet de helsegodene som staten tilbyr, noe som er mangelvare dersom man driver enkeltmannsforetak. Konklusjonen blir derfor at hvis man har den aksjekapitalen som trengs og tar sikte på en langsiktig satsing, så er aksjeselskap det eneste reelle alternativet.

Mer info:

http://no.wikipedia.org/wiki/Aksjeselskap

https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Forberede/Velge-organisasjonsform/Aksjeselskap-AS/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top